Ако е достатъчно добър, един художник може да постигне успех навсякъде.

...
Ако е достатъчно добър, един художник може да постигне успех навсякъде.
Коментари Харесай

"Асен Пейков от Рим", чийто Леонардо посреща гостите на Вечния град

Ако е задоволително добър, един художник може да реализира триумф на всички места. Но е още по-добре, в случай че това се случи в страната на Леонардо и Микеланджело — а през 1960 година монументална статуя на Леонардо от българския скулптор е определена да стои пред най-голямото интернационално летище в Италия. 9-метровата бронзова фигура на ренесансовия талант, изправена срещу римската аерогара Фиумичино, е дело на Асен Пейков (1908 - 1973).

В края на 2021 година в София бе открита галерия на огромния ваятел, но тя няма нищо общо с най-известната му творба и е в напълно разнообразни, доста по-интимни мащаби. Експозицията  " Асен Пейков от Рим " показва гипсови портрети и няколко бронзови пластики. 

Пейков, роден в София през 1908 година, остава рано сирак, по-късно приключва Академията със златен орден при проф. Андрей Николов. Открива с голям триумф първата си независима изложба на 25 април 1938 година в родния си град, но само единствено няколко месеца по-късно тръгва по стъпките на учителя си — към Рим. За разлика от него никога не се завръща, освен посредством някои творби и изложения.  

Преди да се откри във Вечния град в края на 1938 година, скулпторът прави кратка обиколка из Европа. Избира да остане в Рим, защото за него „ италианците са най-свободната нация, която съм виждал, животът им е същинска ежедневна лирика, за което може би самите те не подозират “.

Някои от огромните си работи Асен Пейков прави след края на войната, когато и за Италия, и за него настъпва интервал на градивен прогрес. Най-голяма и най-известна от тях е монументалната фигура на Леонардо, която се превръща в негова емблема, а и е добра реклама. Дълги години ателието на скулптора в Рим събира известни персони от артистичния хайлайф, които идват, с цел да видят образите си изваяни от маестро Пейков. Това са хора като Федерико Фелини, поетът Джузепе Унгарети, художниците Ренато Гутузо и Джорджо Де Кирико, актрисите Ава Гарднър, София Лорен, Силвана Мангано и доста други. В този интервал се ражда и известната годишна галерия в ателието на Пейков на Via Margutta.  

От края на 40-те известността на Асен Пейков надвишава не само границите на Италия, но излиза и отвън Европа. Това се дължи не толкоз на монументалните му творби, които не са и много, колкото на неговите портрети. Скулпторът става доста издирван и известен с качествата си на портретист, на актьор с нюх за психиката на своите модели и с умеене, освен физическата аналогия, да „ преведе “ и духа им на езика на материала, с който работи, най-често бронз — споделят за него критиците. 

В изложбата  " Асен Пейков в Рим " в изложба „ Сан Стефано “ това не може да се види в най-пълна степен, тъй като множеството изложени портретни пластики са гипсови. Това, че са изобразени хора, които феновете надали познават, не е пречка да се насладят на работата на майстора. Сред общо 50-те творби на скулптора най-много и най-впечатляващи са портретите. Но има и няколко фигури на добре облечени джентълмени и на съблечени дами, измежду които „ Трите грации “ - свещник с формата на акробатична смесена двойка, и просто " Гола фигура ". Можете да видите още релефи на Данте Алигиери, Ричард Никсън и римско семейство, глава на добре известния циклоп Полифем и едно картинно платно - автопортрет.

Сред творбите на Пейков, които са тук, но няма да можете да видите по механически аргументи, са един малко по-мащабен от останалите неща бюст на композитора Чезаре Добичи и 80-сантиметрова гипсова фигура на централноафриканския деспот Жан Бедел Бокаса в униформа. За страдание от фотографията в каталога е мъчно да се каже дали създателят е усетил и предал вярно душeвността и духовния свят на садиста човекоядец, само че от гипс и в тези размери - надали е имал такава цел... (Пейков е правил и по-голяма глава от бронз на кървавия деспот, само че тя не е част от тази галерия. А в случай че се интересувате от гипсовата фигура на Бокаса, несъмнено ще ви покажат тази пластика, всичко в изложбата се продава.)

Изложбата „ Асен Пейков от Рим “ ще остане в изложба „ Сан Стефано “ до 31 януари. 

А през днешния ден наоколо до Колизеума, на 30 минути пеш от ателието на Асен Пейков, има дребен площад, кръстен на българския ваятел. Само на 5 минути от ателието пък е известното най-старо кафене в Рим — Caffe Greco, където стои бронзова плочка с името му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР